Cut Hill Project

A winning competition entry

Initial site.

trans-court

middle-landscape

For the full presentation click here(flash required)

 

DESCRIPTION:

The initial site visit was telling and was the guiding experience to the design decisions beyond an obviously ambiguous brief.
We tried to read the brief through the initial response the client. This was the design process rather than to pander to the ussual stylistic concerns or trends of fashion in architectural terms.

Observation 1.

During the initial site visit the BBQ was built on a couple of pieces of wood and a wire door mat picked up at the local hardware. The design unequivocally accommodates this primitive wanting. Symbolically we decided to create a fire place in the main outdoor area shown in the image where the client can perpetuate the fantastic BBQ experience outdoors and indoors at the same time. The main surface of the house will be robust enough to accommodate all activities one undertakes on a country property.

Observation 2.

The clients returns with a bag of home grown tangerines from the other York abode. They were delicious and sweet. It was clear by the site visit that Caroline’s food aspirations were well and truly invested in the brief. The kitchen garden and orchard near the house serve the family while the arboretum and walled garden are of a different scale and magnitude. An open agricultural canvas waiting to be explored.

Sculpture
The scale is deliberate. The house sits within the environment as a sculpture in an ecological scale which will be able to be seen from York. A single cantilevered volume balanced precariously on Cut Hill by two intersecting forms. The Grand Dining Hall a response to Caroline and Charlie’s love of food and the Games Room a glowing cooling blue lit box, a teenage wonderland of cinema, music, online connectivity, or maybe ping pong and a pool table. It’s for the next generation or maybe a place for everyone.

Sustainability.
Our response to this issue is simple in its understanding and in its execution. Water, Sun and Wind. The roof is a technological device which collects water, harvests the sun and provides an aerofoil effect to ventilate the building using prevailing winds. Water, the most precious resource in Western Australia has been given all the attention. We use the roof to reuse the water at three different levels. Consumption, Cooking and Washing, the first use of fresh water however the drinking water will be the freshest water from the most recent falls. Second, light grey water filtered for flushing and used to warm the concrete slabs at winter time. Dark grey water will be used after treatment for reticulating the Arboretum and gardens. The black water finally will be filtered through a Biolytix system and also used for the Arboretum.
Our team have designed this house to last beyond our own lives. Part of the underlying principle of its sustainable aspirations is to last for generations.

FACT SHEET

Status: Competition, First Place

Project Type: House

Client: Private

Materials: Stone, Corten Steel

CREDITS:

Team: Rene van Meeuwen, Matt Delroy-Carr, James French, Daniel Juengling